Journalister: Ta pennen tilbake!

Når du endelig forstår at massemedia er et talefør for propaganda

Leserinnlegg, publisert: 20 juli 2017 i Færelandsvennen – Av Fredrik Elvatun

Nesten hver dag våkner vi til en nyhet om en antatt sammensvergelse mellom Trump og Russland som har forplanter seg i massemedia som ild i tørt gress.

«Verre enn Watergate» blir det insinuert. Men uten unntak, har påstandene til nå vært blottet for reel substans ved nærmere betraktning. I USA, er det en voksende kjensgjerning i folket, at Russland-Trump narrative minner mer om en mediekampanje forsterket av opposisjonen enn noe annet. Til og med produsenter og TV-kommentatorer I CNN har innrømt i skjulte kameraopptak (Project Veritas), at det antatte komplottet mellom Trump-administrasjonen og Russland; «is mostly bullshit, but good for ratings» eller «a nothingburger». Foran kameraene i studio, er tonen en annen, for da gjelder det å pøse ut nytt til ukritiske seere, som ånder etter konfirmasjonsbias på at Trump virkelig er den kjeltringen de håper på.


– Del en av Project Veritas sin CNN avsløring. Del 2 og 3 finner du også på Youtube

I USA har de i det minste Fox News til å skape litt balanse i mediebilde, fordi om kanalen har sin egen konservative bias. De har også et oppadgående alternativt media som allerede har fått et solid fotfeste. I Norge derimot, er det nesten utelukkende den venstrevridde pressen i USA som blir papegøyet inn i mediene våre. Å ukritisk repetere nyheter fra USA, er ikke uavhengig journalistikk. Hvor er integriteten? Nylig videreformidlet Fædrelandsvennen, en regionavis på Sørlandet, en sak fra New York Times i sin helhet om den siste «skandalen», som visstnok skal være «i en helt annen liga» enn tidligere avsløringer. Imidlertid er anklagen på nytt tatt ut av proporsjoner. Så Trump Jr. hadde en e-post korrespondanse og et kortvarig møte med en Russisk advokat. Big deal… Eric offentliggjorde e-postene selv. Til sammenligning, slettet Hillary Clinton ti-talls tusen e-poster som var etterspurt av FBI fra da hun var utenriksminister, og bokstavelig talt knuste noen av BlackBerry telefonene hennes med en hammer. Hva er mest lovstridig?

Så hvorfor vil ikke spøkelse fra Russland forsvinne? Fem selskaper eier 90 % av amerikansk medieindustri og som hovedsakelig ligger på venstresiden. Er det da virkelig å forvente at vi skal bli servert upartiske nyheter? Har vi allerede glemt hvordan den norske pressen gjorde seg til latter i dekningen av det amerikanske valget, og som var fullstendig uforberedt på utfallet? I dag vet vi at de store mediehusene i USA brukte manipulerte meningsmålinger i håp om å ta motet fra potensielle Trump velgere. Så hvorfor fortsetter norske mediehus å være et ukritisk talerør for opplagt politisk propaganda? Norske journalister, ta pennen tilbake, undersøk selv og ikke la de de store medieselskapene i USA, med rike onkler i våpenindustrien, sette dagsorden for hva det skal skrives om i norsk presse.